Parama dėkojame




Konstantinopolio patriarchatui pavaldūs stačiatikiai Kalėdas švęs gruodžio 25-ąją

stac

Konstantinopolio patriarchatui pavaldūs stačiatikiai Kalėdas švęs ne pagal senąjį, o pagal naująjį kalendorių – gruodžio 25-ąją.

Siekdama atsiriboti nuo Rusijos kiek anksčiau šįmet tokį patį sprendimą priėmė ir Ukraina, kurios daugumą tikinčiųjų sudaro ortodoksai. Pagal senąjį kalendorių, Kalėdos švenčiamos sausio 7-ąją.

Kaip BNS trečiadienį sakė kunigas Gintaras Sungaila, šiuo sprendimu siekiama „patogiau gyventi Lietuvoje ir harmonijoje su dauguma Europos bei Vakarų pasaulio krikščionių ortodoksų“.

 

„Toks sprendimas hormonizuos ortodoksų liturgines datas su Lietuvos valstybinių švenčių kalendoriumi, kuriame ortodoksų švenčiamos šv. Kūčių, šv. Kalėdų ir Žolinės šventės yra nedarbo dienos, taip pat palengvins mišrių šeimų gyvenimą, kurioms iki šiol šventes tekdavo švęsti du kartus“, – teigė dvasininkas.

 Anot jo, tokį sprendimą šiemet priėmė visos Konstantinopolio ortodoksų parapijos Lietuvoje. Šiuo metu keturios parapijos yra Vilniuje ir po vieną Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose, Anykščiuose, Tauragėje, Elektrėnuose.

 „Kunigai ir toliau turi galimybę tarnauti pagal senąjį kalendorių, jeigu būtų tikinčiųjų, kurie to norėtų“, – kalbėjo kunigas.

 Pasak G. Sungailos, Konstantinopolio patriarchate daugelis pasaulio bendruomenių laikosi naujojo kalendoriaus, tačiau yra leidžiama laikytis ir senojo kalendoriaus.

 „Patriarchatas laikosi nuomonės, kad kalendoriaus klausimas – tai vietinės tradicijos, o ne tikėjimo klausimas, todėl bendruomenės turi galimybę pasirinkti tą kalendorių, kuris joms priimtinesnis“, – sakė jis.

Pagal senąjį kalendorių bendruomenės švęs tik Velykas ir su jomis susijusias šventes.

Dabar Lietuvoje prie senojo kalendoriaus iš esmės lieka tik Maskvai pavaldi stačiatikių ir sentikių bendruomenės.

Konstantinopoliui pavaldūs stačiatikiai taip pat siekia šalyje oficialiai įkurti bažnytinę struktūrą, tačiau dar laukia galutinio patriarchato sprendimo.

Šios bendruomenės pagrindą sudaro penki buvę Maksvos patriarchato kunigai, kuriuos metropolitas Inokentijus pernai pašalino iš kunigystės, tačiau Konstantinopolio patriarchas Baltramiejus I šiemet vasarį juos sugrąžino atgal į luomą.

Maskvos patriarchatas apkaltino minimus dvasininkus kanoniniais nusikaltimais, bet Konstantinopolis konstatavo, jog kunigai buvo pašalinti ne dėl bažnytinių taisyklių pažeidimų, o dėl pozicijos Rusijos invazijos Ukrainoje klausimu.

Stačiatikiai Lietuvoje yra laikomi viena iš devynių tradicinių religinių bendruomenių.

BNS nuotr.

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode