Parama dėkojame




Popiežius kreipėsi į krikščionis darbininkus

darbinGruodžio 13 dieną popiežius Pranciškus pasidalijo keliomis mintimis jam brangia tema – apie darbą, kuris nėra vien būdas užsidirbti algą, bet ir savęs realizavimo bei dalyvavimo visuomenės gyvenime kelias. Sveikindamas Italijos krikščionių darbininkų asociacijos (ACLI) narius, ypač jaunus, dalyvaujančius konferencijoje apie darbą, popiežius pasitelkė statybos aikštelės įvaizdį.

Statybų aikštelės įrengiamos, kai turima sumanymų apie ateitį. Bet kartais jos apleidžiamos ir alsuoja tuštuma, kartais perpildytos ir apimtos  karštligiškos skubos.

Tuščia statybų aikštelė dažnai kalba apie darbo trūkumą ir žaizdą, kurią šis trūkumas palieka žmonių orumui. Šis taip pat žeidžiamas, kai trūksta stabilumo, kai asmenys tarsi eina siauru ir po kojomis nuolatos trupančiu taku, jau studijų metu, būdami priversti atsisakyti tokių svarbių gyvenimo pasirinkimų, kaip kurti šeimą, sulaukti vaikų. Ši tuštuma slegia, numarina svajones, atima motyvaciją. Todėl taip svarbu priešintis šios tuštumos sklidimui daugybės jaunuolių širdyse, kurios nebemato tolesnio tikslo, nes jų gyvenimo galimybės įstrigo trumpalaikių laikinų darbų ir žemų atlyginimų labirinte.

Darbo trūkumo arba nestabilaus darbo priešingybė yra karštligiškas ir vis daugiau produktyvumo reikalaujantis darbas. Toks darbas išsekina, traiško, nužmogina, saugumą iškeičia į pelną, nepalieka laiko žmogiškiems santykiams, generuoja nuolatinį stresą. Tiesa, yra dar kelios nedžiuginančios perspektyvos – nelegalus darbas arba visai robotizuotas darbas, kuriame žmogui nebelieka jokio vaidmens.

„Brangūs bičiuliai, nors šiandien darbo aikštelėse susiduriame šiomis situacijomis, norėčiau jus pakviesti neprarasti vilties, nes darbas visada savyje išsaugo unikalų ir nepakeičiamą vilties pašaukimą.  Ši viltis nėra nuo aplinkybių priklausantis optimizmas, bet pasitikėjimas, kuris gimsta su atsidavimu kuriant bendrąjį gėrį. Darbas yra vilties pamatas, yra būdas jaustis aktyviais gėrio kūrėjais“, – pažymėjo popiežius Pranciškus Italijos krikščionių darbininkų asociacijos konferencijos nariams ir pridūrė, jog rūpinamasis kitais yra geriausias būdas nesirūpinti nereikalingais dalykais. „Tegul darbas vėl tampa vilties ir svajonių statybų aikštele!“ – palinkėjo jis. Pasak popiežiaus, kad netrūktų tokio galimybių ir gyvenimo teikiančio darbo, turi bendradarbiauti visos pusės – valstybė, ugdymas, verslas ir įmonės, taip pat ir Bažnyčia. Tik taip bus įveikti sterilūs prieštaravimai, pasidalijimas į stovyklas, gimstamumo krizė, pagarbos saugiai darbo aplinkai trūkumas. (RK / Vatican News)  

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode