Marcinkevičius




Don Gnocchi fondas: pagyvenusių žmonių priežiūra namuose

namuose„Turime pasiūlyti galimybių, dėl kurių verta gyventi, nes pagyvenę žmonės dažnai patiria didžiausią kančią – vienišumą“, – sako kun. Vincenzo Barbante, pristatydamas konferenciją apie galimybes sprendžiant vyresnio amžiaus žmonių poreikių problemas.

Romoje vyko konferencija „Silpnas pagyvenęs pacientas: strategijos kaip juo rūpintis“, kurioje diskutuota kaip integruoti, skatinti, padėti pagyvenusiems žmonėms. „Don Gnocchi fondo“ inicijuotas renginys ragina ieškoti kaip atsiliepti į šių pažeidžiamiausių žmonių poreikius. Kaip komentuoja kunigas Vincenzo Barbante, fondo slaugos institutų prezidentas, „pagyvenę žmonės turi gauti tokią pagalbą, kuri leistų jiems išlaikyti orią gyvenimo kokybę, susidūrus su sunkumais, būtina užtikrinti adekvačią, individualią jų priežiūrą“.

Kunigas Barbante pristatė situaciją Italijoje - pagyvenusių žmonių skaičius čia ir toliau didėja, palyginti su bendru gyventojų skaičiumi. „Būtina skatinti asmeninę, namuose teikiamą pagalbą vyresniems nei 65 metų amžiaus žmonėms“, – mano dvasininkas. Konferencijos temos itin aktualios, nes kalbama ne tik apie dabartį, bet žvelgiama į ateitį, kaip pasiūlyti adekvačią paramą savo šalies pagyvenusiems žmonėms.

Nenustumkime senelių į gyvenimo užribį, neleiskime, kad jie būtų atstumti: taip liepos 23-ąją minint Pasaulinę senelių ir pagyvenusių žmonių dieną ragino popiežius Pranciškus. Kunigas Barbante paaiškina, kaip galima įgyvendinti šį popiežiaus raginimą. „Manau, kad pirmiausia turėtume skatinti kultūrinę revoliuciją. Šiandien turime sveikatos pagalbos, slaugos metodikas, leidžiančias pagyvenusiems žmonėms gyventi ilgą laiką, tačiau problema ne tik tokia: turime pasiūlyti vyresnio amžiaus žmonėms galimybes, dėl kurių verta gyventi. Labai dažnai, ypač dideliuose miestuose, pagyvenę žmonės patiria bene didžiausią kančią – vienišumą, apleistumą“. Tokios organizacijos, kaip „Don Carlo Gnocchi fondas“ gali garantuoti pagyvenusiems žmonėms labai aukšto lygio priežiūrą klinikiniu terapiniu požiūriu, tačiau vienatvės problema turi būti sprendžiama socialiniu lygmeniu.

„Don Gnocchi fondas“ – kunigo ir mokytojo Carlo Gnocchi iniciatyva įkurtas fondas. Pirmi 1947 m. namai, buvo skirti sunkiai kare sužeistiems vaikams ir našlaičiams. Jau 70 metų jo veikla skirta ieškoti inovatyvių sprendimų, kaip atsiliepti į trapiausių žmonių poreikius. (DŽ/Vatican News)

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode