Parama dėkojame




Metų mokytojo apdovanojimas – šešiems pedagogams

mokytojoŠvietimo, mokslo ir sporto ministerijoje išrinkti 2022 metų geriausi mokytojai.

Juo pripažinta Vilniaus „Sietuvos“ progimnazijos informacinių technologijų mokytoja ekspertė Snieguolė Bagočienė, Širvintų Lauryno Stuokos-Gucevičiaus gimnazijos ekonomikos ir verslumo mokytoja metodininkė Rita Česonienė, Akmenės rajono Ventos gimnazijos lietuvių kalbos ir literatūros mokytoja metodininkė Elena Čiobienė, Palangos senosios gimnazijos geografijos mokytojas ekspertas Nerijus Vaišvila, Molėtų gimnazijos muzikos mokytoja metodininkė Rūta Vekerotienė ir Kauno maisto pramonės ir prekybos mokymo centro profesijos mokytoja ekspertė Rasa Virginija Venterienė, antradienį pranešė Švietimo, mokslo ir sporto ministerija.

Kaip nurodo ministerija, S. Bagočienė Vilniaus „Sietuvos“ progimnazijoje kuruoja „FabLab“ dirbtuves, kur mokiniai mokosi kūrybiškumo ir verslumo, ji yra pagrindinė STEAM veiklų kuratorė mokykloje, kartu su kolegomis organizuoja integruotas pamokas, per kurias skatina mokinius turimas žinias pritaikyti realiame gyvenime. Mokytoja ir jos mokiniai – aktyvūs įvairių IT projektų, konkursų dalyviai ir prizinių vietų laimėtojai. S. Bagočienė dalyvauja savanorystės akcijose.

R. Česonienės mokiniai, anot ŠMSM, kasmet dalyvauja ekonomikos ir verslumo olimpiadose, Lietuvos Junior Achievement verslumo ir inovacijų stovyklose, TITAN verslumo čempionate. Mokytoja pati yra įvairių projektų aktyvi dalyvė. 2021 metais Investuotojų forume ji išrinkta Metų ekonomikos ir verslumo mokytoja, šiemet jai įteikta nominacija „Sparnai jaunimo verslumui“ už nuopelnus gimnazijos bendruomenei bei Širvintų miesto vardo garsinimą Lietuvoje.

E. Čiobienė ne tik dirba Ventos gimnazijos lietuvių kalbos mokytoja, bet ir yra žinomos jaunimo organizacijos „Nestabdyk“ vadovė – jos suburtas jaunimas dalyvauja tarptautiniuose programos „Erasmus+“ ir kituose projektuose, savanoriauja. Gimnazijoje taip pat rengiami nemokami kino vakarai mokiniams, projektų lėšomis įsigytas teniso stalas, stalo žaidimai. Mokytoja gimnazijoje kasmet organizuoja lietuvių kalbos olimpiadą, Kalbų dieną, Skaitovų konkursą, Skaitymo dieną, Raštingiausio mokinio konkursą ir kt.  

N. Vaišvilas vienas iš pirmųjų Palangos senosios gimnazijoje pradėjo taikyti integracinį ugdymo metodą: rengia integruotų pamokų planus, veda integruotas geografijos ir prancūzų kalbos, geografijos ir matematikos, geografijos ir muzikos bei kitas pamokas. Mokytojas yra sukūręs savitas edukacines erdves klasėje, kur kaupiami žemėlapiai, nuotraukos iš kelionių, mokinių pažintinių kelionių aplankai.

Taip pat pažymima, kad pedagogas Palangos senojoje gimnazijoje yra sukūręs edukacinių kelionių į kalnus tradiciją: kasmet su mokinių bei kolegų grupe organizuoja netradicines pamokas – mokomąsias išvykas į Tatrų kalnus Slovakijoje ir Lenkijoje. Jis yra sukūręs savitą neformaliojo švietimo programą „Geografijos takas“. Pernai N. Vaišvilo iniciatyva mokiniai išsamiai ištyrė Anaičių kapinių vietovę, surinktos medžiagos pagrindu Palangos kurorto muziejus išleido knygą, supažindinančią visuomenę su unikaliomis Anaičių kapinėmis.   

R. Veketorienė kaip muzikos srities ekspertė dalyvavo atnaujinamų bendrojo ugdymo programų konsultacinėje grupėje, nuolat dalijasi dalykų integracijos patirtimi su kolegomis, kelerius metus koordinavo tarptautinius „Erasmus+“ programos projektus gimnazijoje. Savo inovatyvaus ugdymo, pasitelkiant STEAM, kompetencijas ji tobulinosi kvalifikacijos kursuose Ispanijoje. Jos mokiniai, taip pat ir vadovaujamo Molėtų gimnazijos mišraus jaunimo choro „MG“ dalyviai – festivalių, konkursų, olimpiadų laimėtojai. Mokytoja yra aktyvi gimnazijos renginių organizatorė, talkininkė, Lietuvos muzikos mokytojų asociacijos tarybos, Molėtų rajono metodinės tarybos, Lietuvos chorų sąjungos narė, rajono muzikos metodinio būrelio vadovė,  taip pat Lietuvos tautodailininkų draugijos, Lietuvos tautodailės kūrėjų asociacijos narė.     

R. V. Venterienė mėgsta organizuoti pamokas kitose erdvėse, pavyzdžiui, Botanikos sode, Nacionaliniame Kauno dramos teatre, Kauno senamiestyje. Anot pranešimo, perteikdama žinias ir patirtį ji atsižvelgia į mokinio individualumą, pasitelkia pameistrystės formą, praktinių darbų vertinimą laboratorijoje, sudaro lankstų mokymosi grafiką jau dirbantiems mokiniams, integruoja specialiųjų ugdymosi poreikių turinčius mokinius. Jos auklėtiniai – aktyvūs savanoriai: dalyvavo gerumo akcijoje vaikų globos namams „Vija‘“, rūpinosi labdara ukrainiečiams, savanoriavo pabėgėlių registravimo punkte. Mokytoja į mokymo procesą aktyviai įtraukia ir populiarias verslo įmones: jos organizuoja mokinių praktiką, pameistrystę, vertina mokinių įgytas kompetencijas, dalyvauja vertinimo konkursuose, skiria tikslines stipendijas bei prizus. 

Metų mokytojai bus apdovanoti minint Tarptautinę mokytojų dieną.

Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos įsteigtos Metų mokytojo premijos tikslas – įvertinti mokytojų profesinės veiklos rezultatus ir skatinti juos kūrybinei iniciatyvai. Premija skiriama mokytojams, pagalbos mokiniui specialistams už reikšmingiausius pastarųjų penkerių metų nuopelnus profesinėje veikloje. 

Kartu su Metų mokytojais spalio 5-ąją bus apdovanoti ir dar dviejų premijų laureatai – spalio 2 dieną išrinktas Meilės Lukšienės premijos ir Lituanistinio švietimo mokytojo (dėstytojo) premijos laureatas.

Šiemet Lituanistinio švietimo mokytojo (dėstytojo) premija paskirta Ihoriui Koroliovui, Kyjivo Taraso Ševčenkos nacionalinio universiteto Filologijos instituto Baltistikos centro profesoriui. Kartu su Kauno Vytauto Didžiojo universitetu I. Koroliovas dalyvavo steigiant Baltistikos centrą Kyjivo universitete, šiuo metu jam ir vadovauja. Jis taip pat yra bakalauro studijų programos „Lenkų kalba ir literatūra, anglų ir lietuvių kalbos“ kūrėjas. Kartu su kolegomis iš Lietuvių kalbos instituto ir Ukrainos I. Koroliovas parengė pirmą ir kol kas vienintelį Lietuvos ir Ukrainos leksikografijos istorijoje dvikalbį ukrainiečių ir lietuvių kalbų žodyną. 

BNS nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode