Už neapykantos kurstymą Algiui Ramanauskui skirtas įspėjimas

ramanauskas2024 m. spalio 16 d. Lietuvos radijo ir televizijos komisija (toliau – LRTK) skyrė įspėjimą Algiui Ramanauskui už draudžiamos informacijos platinimą dalijimosi vaizdo medžiaga platformos „YouTube“ paskyroje „Algis Ramanauskas“.

2024 m. rugsėjo 13 d. įkeltame vaizdo įraše laidos vedėjas Algis Ramanauskas, diskutuodamas su savo svečiu, teigė, kad reikia „atimti vaikus iš tėvų, kurie vaikšto su kroksais, klauso rusiškos muzikos ir žiūri rusiškus filmus bei tokius tėvus sušaudyt“.

LRTK kreipėsi į Algį Ramanauską su prašymu pateikti paaiškinimus dėl nustatytų aplinkybių.

Algis Ramanauskas pateikė paaiškinimus ir nurodė, kad minėtos laidos kontekstas buvo komedijos pobūdžio, ir jis, kaip komedinio turinio kūrėjas, naudojo hiperbolizavimą, šaržą, absurdą.

Atlikusi minėtos programos stebėseną ir įvertinusi minėtoje paskyroje paskleistą turinį, tikslą, kontekstą ir poveikį, LRTK padarė išvadą, kad laidoje buvo skleidžiama neapykanta bei kurstoma fiziškai susidoroti su žmonių grupe tautiniu pagrindu.

Algio Ramanausko argumentai, kad paskleista informacija buvo komedinio pobūdžio, nelaikomi pakankamais. Prisidengimas humoru negali būti naudojamas skatinant pažeminti atskiras žmonių grupes, t. y. skleidžiant neapykantos kalbą. Paskleista neapykantos kalba ištarta humoro forma dar labiau sustiprina paskleistą žinią, suteikiant jai lengvabūdiškumo, atsainumo. Neapykantos kurstymas rusų tautybės asmenims gali pasitartnauti ir sustiprinti Kremliaus propagandą dėl šios mažumos diskriminacijos Lietuvoje. Nagrinėjamu atveju neapykantą kurstanti kalba buvo skleidžiama ne sukurto personažo, o realaus asmens – Algio Ramanausko, todėl paskleista informacija labiau įtikinama.

RemiantisVisuomenės informavimo įstatymo 19 straipsnio 1 dalies 3 punktu, tokią informaciją draudžiama skelbti visuomenės informavimo priemonėse.

Skirdama nuobaudą, LRTK įvertino tai, kad neapykantos naratyvas nebuvo vystomas visos laidos metu, frazė buvo ištarta vieną kartą galimai improvizuojant, be to, viešoje erdvėje matyti daug atvejų, kai Algis Ramanauskas teigiamai pasisako už Lietuvos rusus, neremiančius Kremliaus režimo. Savo Facebooko paskyroje jis už tai atsiprašė ir paaiškino savo išsakytos frazės priežastis.

Atsižvelgdama į visas aplinkybes, LRTK Algiui Ramanauskui skyrė įspėjimą.

LRT nuotr.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode