Premjerė: nesutarus dėl dalies siūlymų gynybai finansuoti, juos pakeisti reikėtų kitais

kitaisPremjerė Ingrida Šimonytė sako, kad Seime nesutarus dėl dalies siūlymų gynybai finansuoti, juos tektų pakeisti kitais arba koreguoti tuos, kuriems paramos pakanka.

„Jeigu mes norime įgyvendinti tam tikrus sprendimus, ir tam yra reikalingas tam tikro dydžio biudžetas, tai žinoma, kad jeigu kažkas nutartų, kad nėra palaikymo pakankamai Seime kažkokiam elementui, tai tada galima svarstyti kitus elementus“, – žurnalistams Vilniuje ketvirtadienį sakė premjerė.

„Manau, kad šitas pasiūlymas, kuris dabar yra pateiktas, jis iš esmės leidžia gana sąžiningai tą naštą paskirstyti. Bet jeigu Seime pritrūks palaikymo kažkuriam vienam elementui, tada vietoje jo turėtų atsirasti kiti“, – pridūrė ji.

Finansų ministerija siūlo papildomas lėšas gynybai surinkti vienu procentiniu punktu didinant pelno mokesčio tarifą, pakeliant akcizą degalams, alkoholiui, tabakui, įvedant mokestį daliai draudimo sutarčių, pratęsiant bankų solidarumo mokestį ir taikant kelias kitas priemones.

„Kaip žinote, Finansų ministerija dar išėjusi į konsultacijas su rinka dėl apskritai trečių elementų, kurie gali būti svarstomi pakete tiesiog vėliau, tai tų alternatyvų yra“, – kalbėjo I. Šimonytė.

Ji nesiėmė prognozuoti, ar galutinį sprendimą dėl visų priemonių pavyks priimti dar šioje Seimo kadencijoje.

„Ar jie atsiras iki rinkimų, ar po rinkimų, čia man sunkiau pasakyti, nes, matyt, kad kolegos, ypač opozicija, turi savų skaičiavimų, taip pat ir koalicija, matyt, kad turi savo skaičiavimų, bet kad atsiras, tai aš neturiu net menkiausių abejonių“, – kalbėjo ministrė pirmininkė.

„Man atrodo būtų sąžininga tiesiog prieš mokesčių mokėtojus pasakyti atvirai, koks sprendimas yra tinkamas ir už kokį sprendimą partijos būtų pasirengusios balsuoti“, – sakė ji.

Koalicijos partneriai abejoja dėl idėjų apmokestinti draudimo sutartis ir didinti akcizus kurui. Tuo metu opozicija remia solidarumo mokesčio bankams galiojimo pratęsimą, siūlo skolintis iš gyventojų, apkarpyti energetikos sektoriaus viršpelnius.

„Tai, kad jau yra bent kažkokia dalis sprendimo, dėl kurio manau, kad palaikymo yra daug, jau yra gerai, nes tai reiškia, kad dėl kažko mes vis tiek susitarti sugebame“, – teigė I. Šimonytė.

Gynybos finansavimas iki 3 proc. bendrojo vidaus produkto didinamas siekiant greičiau išvystyti diviziją Lietuvos kariuomenėje ir priimti Vokietijos brigadą.

BNS nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode