Parama dėkojame




A. Bilotaitė: Šakių rajono savivaldybė viršija nustatytą priedangų skaičių

priedanguNors Marijampolės apskrityje tik penktadalis gyventojų rastų priedangą, Šakių rajone apie laikiną apsaugą žmonės informuoti kur kas geriau, teigia antradienį čia apsilankiusi vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė.

Pasak jos, Šakiai – viena iš dvylikos šalies savivaldybių, kuri yra pasiekusi Vyriausybės iškeltą tikslą, kad priedangose laikiną apsauga gautų 50 proc. gyventojų.

Šakių rajone laikiną apsaugą oro pavojaus atveju rastų 74 proc. gyventojų.

„Šakiai demonstruoja lyderystę ir teigiamą pavyzdį kitoms šalies savivaldybėms, rūpinantis vietos gyventojų saugumu. Neteisėtos migracijos krizė parodė, kad valstybės ir savivaldybių institucijos turi būti praktiškai pasirengusios valdant valstybės lygio ekstremaliąsias situacijas. Bendromis pastangomis turime stiprinti ir gyventojų  informavimą bei jų pasirengimą galimoms karinėms ar kitoms grėsmėms“, – ministerijos pranešime cituojama A. Bilotaitė.

Ministerijos duomenimis, Šakių savivaldybė yra parinkusi 90 priedangų, kuriose tilptų 19 tūkst. 245 gyventojų, 38 priedangos pritaikytos žmonėms su negalia, taip pat 30 proc. gyventojų turi namuose rūsį, pritaikytą slėptuvei.

Tačiau, pasak A. Bilotaitės, svarbu didinti Šakių rajono, taip pat ir Marijampolės apskrities, gyventojų informavimą apie pažymėtų priedangų vietą, veiksmus ekstremaliosiose situacijoje, namuose reikalingas maisto atsargas, būtinas savarankiškai išgyventi 72 valandas, didinti perspėjimo pranešimus gaunančiųjų skaičių, žinias apie LT72.lt svetainę.

A. Bilotaitė darbo vizitu lankydamasi Šakiuose su rajono savivaldybės meru Raimundu Januševičiumi ir administracijos atstovais aptarė aktualius pasienio apsaugos, viešojo saugumo, priešgaisrinės ir civilinės saugos klausimus, dalyvavo civilinės saugos pamokoje „Žiburio“ gimnazijoje.

Vakare ministrė dalyvaus diskusijoje-susitikime su gyventojais, kur bus pristatytas naujausias visuomenės nuomonės tyrimas apie saugumo situaciją Marijampolės apskrityje, apžvelgta kriminologinė situacija Šakiuose, civilinės saugos parengtis.

Ministerijos ir Policijos departamento iniciatyva pernai rudenį bendrovės „Spinter tyrimai“ vykdyta apklausa rodo, kad 45 proc. Marijampolės apskrities gyventojų žinotų kaip elgtis ekstremaliųjų situacijų atveju. Visoje Lietuvoje taip manančių buvo 52 procentai.

Tai yra vienas prasčiausių vertinimų lyginant su kitomis apskritimis.

Tik 26 proc. Marijampolės apskrities gyventojų žinotų kaip elgtis Astravo AE avarijos atveju, 36 proc. – karo pavojaus atveju, o 46 proc. – potvynio atveju.

Palyginus su visos Lietuvos gyventojais, šios apskrities gyventojai daug prasčiau pasiruošę apsisaugoti nuo stichinių ir žmogaus sukeltų nelaimių: vos dešimtadalis turi pasirengę veiksmų planą, 15 proc. – turi namuose gesintuvą, penktadalis – žino, kur yra artimiausia priedanga.

BNS nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode