Marcinkevičius




LB vadovas patvirtino: Lenkijos bankas „Pekao“ ketina ateiti į Lietuvą

bankasLietuvos banko (LB) valdybos pirmininkas Gediminas Šimkus patvirtino BNS anksčiau skelbtą neoficialią informaciją, kad vienas didžiausių Lenkijos bankų „Pekao“ svarsto įsteigti filialą Lietuvoje. 

„Gruodžio antroje pusėje buvo atvažiavusi į Lietuvą „Pekao“ banko vadovybė ir tai, manau, yra labai rimtas signalas apie jų ketinimus“, – interviu portalui „15min“ sakė G. Šimkus. 

„Kaip Baltijos regionas, aš manau, esame pakankamai patraukli zona, kur galėtų ateiti naujas paslaugų dalyvis. Aš esu optimistas, kad mes matysime ateinantį naują rinkos dalyvį į Lietuvą. Ir yra labai aiškių signalų, kad taip nutiks. Bet vėlgi – kada tiksliai, tai taip pat labai priklauso ir nuo tos institucijos, kuri strateguoja savo atėjimą“, – kalbėjo LB vadovas. 

„Kartais matydamas, kaip tie sprendimai, kurie turėjo būti, nusikelia, sakyčiau, kad esu optimistas ir matysime šiais metais“, – pridūrė G. Šimkus, paklaustas, ar bankas galėtų įsisteigti Lietuvoje jau šiais metais.

Anot jo, Lietuvai nereikia dar vieno banko, šalis jų turi pakankamai, tačiau reikia rinkos dalyvių, kurie galėtų sukurti lygiavertę konkurenciją jau veikiantiems bankams. 

BNS, remdamasis keturiais šaltiniais, pernai lapkritį rašė, kad „Pekao“ svarsto įsteigti filialą Lietuvoje ir dirbti tik su verslo klientais. Pats bankas savo planų dėl padalinio Lietuvoje steigimo neviešino, tačiau patvirtino ketinantis aktyviau bendradarbiauti su Lietuvos įmonėmis. 

Norėdamas įsteigti filialą Lietuvoje bankas turės kreiptis leidimo į Lietuvos centrinį banką. „Pekao“, kurio akcijos kotiruojamos Varšuvos vertybinių popierių biržoje, pernai rudenį gavo Lenkijos finansų priežiūros komisijos leidimą teikti paslaugas Europos ekonominėje erdvėje (EEE) neatidarant filialo.

„Pekao“ BNS teigė, kad vadinamasis bendrasis Europos pasas leidžia bankui aktyviai ieškoti naujų klientų kitose EEE valstybėse, įskaitant Lietuvą, ir teikti jiems paslaugas jų šalyse. 

Didžiausia „Pekao“ akcininkė (20 proc.) yra iš dalies valstybės valdoma draudimo kompanija PZU, kuri Lietuvoje turi didžiausią ne gyvybės draudimo bendrovę „Lietuvos draudimas“ ir įmonę „PZU Lietuva gyvybės draudimas“. Valstybės valdomas Lenkijos plėtros fondas valdo beveik 13 proc., kiti akcininkai – mažiau nei po 10 proc. „Pekao“ akcijų.

BNS nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode