RETRO

Mažeikiuose – kalvių dinastijos paroda

Rugpjūčio 11-ąją Mažeikių muziejuje atidaryta paroda „Stankai. Iš kartos į kartą: kalvystė, dinastija, meistriškumas“, kurioje pristatomos trys kalvių šeimos kartos, eksponuojami jų darbai, eskizai, nuotraukos, kai kurie darbo įrankiai.

Domas Stankus (1912–1996 m.), jo sūnus Algirdas Stankus (g. 1948 m.) ir
jo du sūnūs Mindaugas Stankus (g. 1977 m.), Martynas Stankus (g. 1976 m.). Trijų kartų vienos šeimos kalviai ir jų kūrybos pristatymas – retas reiškinys ne tik Lietuvos, bet ir kaimyninių kraštų kontekste.

Atidaryme kalvius sveikino Mažeikių rajono savivaldybės mero pavaduotoja Rūta Matulaitienė, muziejininkai, kultūros darbuotojai, kolegos, draugai, artimieji.

Domas Stankus ateitiems kartoms paliko savo kalvę, įrankius, įveiklintus savo gamybos dirbinius, tvoreles, spynas, vartelius, pasagas. Jo nukalti dirbiniai – mažiausioji, bet dėl savo istorinės vertės reikšminga parodos dalis.

Skulptūriškumu pasižymintys Algirdo Stankaus kūriniai neatsiejami nuo

architektūrinių proporcijų tobulumo. Juose grafikos ir skulptūros sintezė unikaliai

įkūnijama metalo dirbiniuose. Čia organiškai susijungia linijų žaismas ir plastika.

Abu A. Stankaus sūnūs savo dėmesį koncentruoja į senosios ginklakalystės gaivinimą. Martynas S. daug dėmesio skiria technologiniam kalvystės aspektui, ginklų rekonstrukcijoms. Mindaugas S. tiria metalo struktūrą ir tobulina ornamentinę gaminių dalį.

Anot Vytauto Didžiojo universiteto lektoriaus dr. Valdo Kilpio, atvykusio pasveikinti kalvių, Lietuvos kariuomenės Garbės sargybos kuopai meistrų gaminta viduramžių lietuvių kario ginkluotė neleidžia abejoti meistrų kompetencijomis ir išmanymu. Meistrų kurti geležiniai kryžiai (kryždirbystė įtraukta į UNESCO Žmonijos nematerialaus ir žodinio paveldo sąrašą) stebina ornamentais, simbolika ir kruopščiu darbu.

Mažeikių muziejaus nuotr.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode