RETRO

Nuo Žolinių leidžiama medžioti kai kuriuos laukinius gyvūnus ir paukščius

laukiniusNuo Žolinių, rugpjūčio 15 dienos, prasideda briedžių, tauriųjų elnių patinų, taip pat ir paukščių medžioklės sezonas, informavo Aplinkos ministerija. 

Briedžių, tauriųjų elnių ir kitų elninių žvėrių Lietuvos miškuose gausėja. Apskaitų duomenimis šiais metais šalies miškuose yra 887 briedžiais ir net 8484 tauriaisiais elniais daugiau nei praėjusiais, nežiūrint į tai, kad praėjusį medžioklės sezoną buvo sumedžiota 283 briedžiais ir 3424 elniais daugiau, lyginant su 2020-2021 m. medžioklės sezonu.

Anot ministerijos, elninių žvėrių tankumas kai kuriuose Lietuvos regionuose jau yra per didelis. Ūkininkai ir miškų savininkai dėl to patiria nemažai nuostolių, todėl svarstoma galimybė, kad tokiais atvejais aplinkos ministro įgaliota institucija galėtų duoti nurodymą medžioklės plotų naudotojams sureguliuoti medžiojamųjų gyvūnų gausą, kad ji neviršytų didžiausios leistinos elninių žvėrių tankumo miškuose normos.

Priemones dėl elninių žvėrių gausos sureguliavimo ir dėl paukščių medžioklės ribojimo numatoma aptarti artimiausiame Medžioklės tvarkymo konsultacinės tarybos posėdyje rugsėjo pradžioje.

Kaip skelbiama, iki gruodžio 15 dienos jau galima medžioti kai kuriuos paukščius – didžiąsias antis, rudagalves krykles, klykuoles, kanadines bernikles, kuoduotąsias antis, laukius, iki lapkričio 30 dienos – perkūno oželius ir slankas. 

Prasidedant paukščių medžioklės sezonui, aplinkosaugininkai primena, kad pastarųjų populiacijų būklė prastėja, todėl medžioti reiktų atsakingai ir saikingai.

Apskaičiuota, kad ES dėl apsinuodijimo švino šaudmenimis per metus žūva daugiau kaip milijonas vandens paukščių. Atsižvelgiant į kenksmingą švino poveikį nuo šių metų medžioklės sezono jau draudžiama medžioti paukščius švininiais arba švino junginių turinčiais šratais, taip pat draudžiama medžioti kanopinius žvėris šratais ir grankulkėmis.

Lietuvos ornitologų draugijos duomenimis, kuoduotųjų ančių, perkūno oželių Lietuvoje perinčios populiacijos per paskutinius 10 metų sumažėjo 10-20 proc. Stebimas nežymus klykuolių, laukių ir kai kurių kitų medžiojamųjų paukščių populiacijų mažėjimas šalyje.

Aplinkosaugininkai primena, kad medžiotojai ne tik turi teisę naudotis gyvūnijos ištekliais, bet ir privalo jais rūpintis.

am.lrv.lt nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode