Sprogimas

Priminimas medžiotojams: nuo rugpjūčio 15-osios bus leidžiama medžioti kai kuriuos laukinius gyvūnus

medziotiRugpjūčio 15 d. prasideda briedžių ir tauriųjų elnių patinų medžioklė. Šią dieną prasideda ir paukščių medžioklės sezonas. Iki gruodžio 15 d. galima medžioti didžiąsias antis, rudagalves krykles, klykuoles, kanadines bernikles, kuoduotąsias antis, laukius, iki lapkričio 30 d. – perkūno oželius ir slankas. Aplinkosaugininkai primena, kad medžiotojai ne tik turi teisę naudotis gyvūnijos ištekliais, bet ir privalo jais rūpintis.

Briedžių, tauriųjų elnių ir kitų elninių žvėrių Lietuvos miškuose gausėja. Apskaitų duomenimis šiais metais mūsų miškuose yra 887 briedžiais ir net 8484 tauriaisiais elniais daugiau nei praėjusiais, nežiūrint to, kad praėjusį medžioklės sezoną buvo sumedžiota 283 briedžiais ir 3424 elniais daugiau, lyginant su 2020-2021 m. medžioklės sezonu. 

Elninių žvėrių tankumas kai kuriuose Lietuvos regionuose jau yra per didelis. Ūkininkai ir miškų savininkai dėl to patiria nemažai nuostolių, todėl svarstoma galimybė, kad tokiais atvejais aplinkos ministro įgaliota institucija galėtų duoti nurodymą medžioklės plotų naudotojams sureguliuoti medžiojamųjų gyvūnų gausą, kad ji neviršytų didžiausios leistinos elninių žvėrių tankumo miškuose normos.

Prasidedant paukščių medžioklės sezonui, aplinkosaugininkai primena, kad pastarųjų populiacijų būklė prastėja, todėl medžioti reiktų atsakingai ir saikingai. Apskaičiuota, kad ES dėl apsinuodijimo švino šaudmenimis per metus žūva daugiau kaip milijonas vandens paukščių. Atsižvelgiant į kenksmingą švino poveikį nuo šių metų medžioklės sezono jau draudžiama medžioti paukščius švininiais arba švino junginių turinčiais šratais, taip pat draudžiama medžioti kanopinius žvėris šratais ir grankulkėmis.

Lietuvos ornitologų draugijos duomenimis kuoduotųjų ančių, perkūno oželių  Lietuvoje perinčios populiacijos per paskutinius 10 metų sumažėjo 10-20 proc. Stebimas nežymus klykuolių, laukių ir kai kurių kitų medžiojamųjų paukščių populiacijų mažėjimas šalyje. 

Priemones dėl elninių žvėrių gausos sureguliavimo ir dėl paukščių medžioklės ribojimo numatoma aptarti artimiausiame Medžioklės tvarkymo konsultacinės tarybos posėdyje rugsėjo pradžioje.

Aplinkos ministerijos nuotrauka

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode