RETRO

11 prezidentų atimtų valstybės apdovanojimų

atimtuPrezidentas Gitanas Nausėda trečiadienį paskelbė išbraukęs iš valstybės apdovanotųjų sąrašo ledo šokėjus Margaritą Drobiazko ir Povilą Vanagą, taip pat – buvusį KGB darbuotoją, ilgametį „Rusijos geležinkelių“ vadovą, diplomatą Vladimirą Jakuniną.

BNS pateikia sąrašą žmonių, iš kurių iki šiol buvo atimti valstybės apdovanojimai.

Margarita Drobiazko ir Povilas Vanagas. Šokėjai rugpjūčio 10-ąją išbraukti iš valstybės apdovanotųjų sąrašo, nes pasirodė Rusijoje, tęsiančioje invaziją Ukrainoje.

Vladimiras Jakuninas. Tą pačią dieną iš apdovanotųjų sąrašo išbrauktas buvęs KGB darbuotojas, ilgametis „Rusijos geležinkelių“ vadovas ir diplomatas, konstatavus kad jis pažemino apdovanotojo vardą.

Šarūnas Černiauskas. Iš buvusio 15min.lt tyrimų skyriaus vadovo valstybės apdovanojimas buvo atimtas 2019 metų gegužės 16 dieną, paaiškėjus, kad jis dirbdamas žurnalistu rengė analizes apie viešus asmenis ir verslo įmones ryšių su visuomene agentūrai „VIP Viešosios informacijos partneriai“ („vipcommunications“).

Vladislovas Molis. Iš šio buvusio kelius prižiūrinčios įmonės „Automagistralė“ vadovo apdovanojimas buvo atimtas 2017 metų spalį, kai per Susisiekimo ministerijos atliktą auditą buvo nustatyta daugybė pažeidimų įmonėje.

Pranas Končius – Adomas. Šis partizanas 2015 metų rugsėjį buvo išbrauktas iš valstybės apdovanotųjų sąrašo po Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro paaiškinimo, kad jis Antrojo pasaulinio karo metais dalyvavo vykdant žydų genocidą.

Dmitrijus Kiseliovas. 2014 metų balandį iš Rusijos žurnalisto apdovanojimas atimtas dėl skleidžiamos propagandos.

Algirdas Paleckis. Iš politiko apdovanojimas buvo atimtas 2013 metų kovą, kai jis buvo nuteistas dėl sovietų agresijos neigimo.

Jurijus Borisovas. Verslininkas iš apdovanotųjų išbrauktas 2006 metų gruodį, Lietuvos Aukščiausiajam Teismui jį pripažinus kaltu dėl grasinimo prezidentui Rolandui Paksui, vėliau pašalintam iš posto per apkaltą, reikalaujant atsilyginti už paramą rinkimų metu.

Arūnas Acus. Iš Klaipėdos universiteto docento 2004 metų spalį Lietuvos nepriklausomybės medalis atimtas po to, kai šis nuteistas už grasinimą nužudyti ir viešosios tvarkos pažeidimo.

Marius Plioraitis. Iš „Žuvėdros“ sportinių šokių kolektyvo šokėjo, tapusio pasaulio čempionu, apdovanojimas 2000 metų lapkritį buvo atimtas po to, kai jis buvo nuteistas už vagystes iš automobilių.

Dar keliolika žmonių iš apdovanotųjų sąrašo buvo išbraukti po to, kai jų atsisakė patys.

BNS nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode